Osorske večeri godinama su, premda sporadično, dodjeljivale nagradu Andrija Patricij Petrić zaslužnim izvođačima, skladateljima i kulturnim djelatnicima koji su pridonijeli promociji hrvatske glazbene i kulturne baštine.

Prvaje nagrada uručena 1981. godine pijanistu Vladimiru Krpanu, a godine 1984. skladatelju Natku Devčiću za praizvedbu djela Lirska scena za bariton, rog i gudače. Ponovno je uvedena tek početkom novog tisućljeća; tada su nagradom koja je nosila ime renesansnog skladatelja porijeklom sa Cresa, ovjenčani pijanistica Pavica Gvozdić (2001.), restaurator Josip Velnić (2002., za zaslugu obnovi osorske prvostolnice), te naši istaknuti ansambli, Zagrebački kvartet (2002.) i Zagrebački solisti (2005.).

Dobitnici su nagrađeni brončanom skulpturom akademskog kipara i istaknutog medaljara Želimira Janeša (1916. – 1996.) koja prikazuje osorsku crkvu, glavno mjesto festivalskih zbivanja, te ansambl pred njezinim središnjim oltarom. Iza ponovnog pokretanja nagrade stoji želja da se istakne najbolja izvedba djela hrvatskog skladatelja (koje svaki izvođač ima obavezu uvrstiti u program), a kako bi se dodatno afirmiralo to u pravilu nedovoljno poznato stvaralaštvo. Nagrada se dodjeljuje interpretima, no istovremeno se njome odaje priznanje i samim skladateljima, bilo da su posrijedi živući kompozitori ili oni koji su već postali dijelom našeg glazbenog kanona. Od 2019. godine, na poticaj umjetničkogravnatelja Branka Mihanovića, nagrada nosi ime osnivača festivala, Daniela Marušića, čije repertoarne i programske smjernice festival nastavlja slijediti.