7. 8.

2022.

Evgenia Epshtein, violina
Robert Kowalski, violina
Aleksandar Milošev, viola
Monika Leskovar, violončelo
Eldar Saparajev, violončelo
Lovre Marušić, klavir

PROGRAM

Marko Ruždjak: Klasični vrt, za gudački kvartet


Wolfgang Amadeus Mozart: Klavirski kvartet u Es-duru, KV 493
Allegro
Larghetto
Allegretto

Anton Arenski: Kvartet u a-molu br. 2, op. 35
Moderato
Thème (Variations). Moderato
Finale. Andante sostenuto - Allegro moderato


O IZVOĐAČU

Evgenia Epshtein glazbeno je školovanje počela u rodnoj Rusiji, te, nakon što je 1990. emigrirala u Izrael, nastavila na Glazbenoj akademiji u Tel Avivu s Arthurom Zissermannom, Yairom Klessom i Irenom Svetlovom. Studij je dovršila na Kraljevskoj akademiji u Rotterdamu u klasi Benziona Shamira. Osvojila je više nagrada na violinističkim natjecanjima te sudjelovala na majstorskim tečajevima kod Isaaca Sterna, Henryja Mayera i Zakhara Brona. Suosnivačica je nagrađivanog Gudačkog kvarteta Aviv. Kao solistica nastupala je s Reconsil Sinfoniettom u Beču, Bukureštanskom filharmonijom, Zadarskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HNK Split, Češkom filharmonijom, Oxfordskom filharmonijom te Ašdodskim i Ramatganskim simfonijskim orkestrima.

Robert Kowalski prvi je put javno nastupio kao desetogodišnjak u Violinskom koncertu u e-molu Felixa Mendelssohna uz orkestar Baltičke opere. Nakon školovanja u Gdanjsku, studirao je u Njemačkoj i Švicarskoj u klasi Valerija Gradowa. Znatan utjecaj na njegovo formiranje ostavili su Kolja Blacher, Ana Chumachenco, Bernard Greenhouse, Ivry Gitlis i Ida Haendel. Laureat je natjecanja Val Tidone u Italiji i Alexandre Tansman u Łódźu te je prvi dobitnik Nagrade gradonačelnika Gdanjska za mlade umjetnike. Bio je stipendist Ministarstva kulture i nacionalne baštine Poljske. Nastupa kao solist i komorni glazbenik diljem Europe, SAD-a i Azije, na festivalima i u dvoranama kao što su Wigmore Hall u Londonu, Mozarteum u Salzburgu, Laeiszhalle u Hamburgu, Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku.

Violist Aleksandar Milošev svestrani je umjetnik i dobitnik Prešernove nagrade, najvišega slovenskog priznanja za postignuća u kulturi. Završio je studij viole u klasi Zlatka Stahuljaka na Muzičkoj akademiji u rodnom Zagrebu. Solo violist je Slovenske filharmonije, a surađivaoje i s londonskim Orkestrom Philharmonia, Minhenskom i Londonskom filharmonijom, Njemačkim komornim orkestrom i Orkestrom Arturo Toscanini. Kao solist, nastupao je uz Zagrebačke soliste, Slovensku filharmoniju, Zagrebačku filharmoniju i Beogradsku filharmoniju pod vodstvom Marca Coppeyja, Ene Shaoa, Uroša Lajovica i drugih. Surađivao je s glazbenicima kao što su Bruno Giuranna, Rocco Filippini, Jan Talich, Franco Gulli, Julian Rachlin, Irena Grafenauer, Radovan Vlatković, Gautier Capuçon, Viktoria Jagling, Alexandar Rudin, Richard Tognetti, Christian Altenburger i Edin Karamazov.

Monika Leskovar je kao trinaestogodišnjakinja postala najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu (1995.). Najprije polaznica Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu kod Dobrile Berković Magdalenić, zatim učenica Valtera Dešpalja, diplomirala je i završila poslijediplomski studij na Glazbenoj akademiji Hanns Eisler u Berlinu u klasi Davida Geringasa, gdje je 2006. preuzela mjesto njegova asistenta. Usavršavala se na majstorskim tečajevima Mstislava Rostropoviča i Bernarda Greenhousea. Pobjednica je mnogih međunarodnih natjecanja. U sezoni 2010./2011. djelovala je kao prva violončelistica Münchenske filharmonije. Kao solistica nastupala je s orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Bavarskoga radija, Moskovska filharmonija, Slovenska filharmonija, Sanktpeterburški simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Essenska filharmonija, Praški komorni orkestar, Litavski komorni orkestar, Kremerata Baltica, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, te s dirigentima poput Valerija Gergijeva, Thomasa Hengelbrocka, Krzysztofa Pendereckog i mnogih drugih.

Eldar Saparayev je kazahstansko-njemački violončelist rođen u Almatyju (Kazahstan). Prvu poduku iz violončela dobio je od oca, violončelista Zaura Saparayeva, a školovanje je nastavio kod Susanne Basler, Davida Geringasa i Bernarda Greenhousa. Solistički je nastupao diljem Europe, Azije i obje Amerike. Jacques Leiser, menadžer koji je radio s glazbenicima poput Sviatoslava Richtera, Davida Oistrakha, Marie Callas, opisuje Saparayeva kao „velikog virtuoza starogkova, iskonskog glazbenika i pjesnika, koji odiše strašću i osobnošću“. Godine 2016. Saparayev je magistrirao dirigiranje na Konzervatoriju talijanske Švicarske u Luganu (Švicarska). Trenutačno svira na mjestu vođe violončela u orkestru Südwestdeutschen Philharmonie u Konstanzu (Njemačka), te je član ansambla Philharmonische Cellisten Köln. Kao gost dirigent nastupao je s orkestrom Opere iz Astane, te je član Zaklade Wilhelm Furtwängler. Dobrotom društva The Strad iz Züricha svira na violončelu Bein, Beare koje je izradio Nicolò Amati 1679.

Lovre Marušić svoju je međunarodnu reputaciju potvrdio osvajanjem srebrne medalje na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu – 2021 Cleveland International Piano Competition u SAD-u. Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima su: prva nagrada na 20. Međunarodnom natjecanju Santa Ceciliau Portu (2018.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu (2018.) kao i prva nagrada, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajiću Novom Sadu (2016). Svoje prve poduke iz klavira dobiva od Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana, a nastavio te diplomirao u klasi Ljubomira Gašparovića. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryja Gruzmana. Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija. Trenutačno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju asistenta na klavirskom odjelu te je umjetnički voditelj međunarodnog festivala komorne glazbe Ostinato u Omišu. Generalno zastupništvo potpisao je s tvrtkom CristoforiumArt.

Cijena ulaznice: 150/100 kn (40% popusta za studente i otočane).

Ulaznice kupite ovdje. Rezervacije nisu moguće.